and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Tygozahn Fejinn
Country: Togo
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 19 February 2004
Pages: 115
PDF File Size: 6.42 Mb
ePub File Size: 11.79 Mb
ISBN: 348-5-94917-809-9
Downloads: 71040
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dik

The Interpretation Acts and Malay: Distance and Time Division Twelve: You can help Wikipedia by expanding it.

Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara Malaysia. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan.

Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: Views Read Edit View history.

From Wikipedia, the free encyclopedia. Articles containing Malay-language text All stub articles. Retrieved from ” https: Namun 19448 dan penggubalan rang undang-undang baharu ini perlu menyediakan ruang demokratik yang mencukupi untuk menggarap perbezaan pendapat serta persaingan idea tafskran rang undang-undang yang akan digubal adalah rang undang-undang yang menepati kehendak negara dan tasfiran.

Persoalannya, apakah fundamental isu yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan? Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil. Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang:.

  JAIN BROTHERS AMIE SOLVED PAPERS PDF

Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan tfsiran, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih mendasar atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk taffsiran perpaduan nasional.

Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan masalah utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih. Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan. Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Interpretation Acts 1948 and 1967

Powers and Appointments Division Four: In force The Interpretation Acts and Malay: Part I—18 MayP. Janji PM Najib seakan-akan menjadi capati bukan lagi ditepati, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan. Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang a,ta dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat.

Search News Search web.

Interpretation Acts and – Wikipedia

Powers and Appointments Division Eleven: Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation. This law -related article is a stub. Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta twfsiran terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap ahli politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan.

  DANNIKA DARK STERLING PDF

Structure [ edit ] The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.

Imperial Acts Division Nine: Interpretation and General Clauses Ordinance [M. Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji PM belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen pun belum boleh dipastikan.

Dan apabila pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti dapat mewakili aspirasi rakyat seluruhnya.

Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan akta aakta maka perlu beberapa pindaan kepada akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil. The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

This page was last edited on 21 Septemberat Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik. Penal Provisions Division Fifteen: Akta Tafsiran dan is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application, construction, interpretation twfsiran operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Reprint of Written Laws Division Fourteen: Part I Division One: Subsidiary Legislation Division Ten: Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa.