Cismaru, Diana-Maria (): Comunicarea interna in organizatii, Bucuresti: Ioan/ Mihai Deac (): Schimbare organizațională și comunicare internă. Cismaru, D.M. Comunicarea internă în organizaţii. Bucureşti: Editura Tritonic, 2. Drucker, P. Despre profesia de manager. Bucureşti: Meteor Press, Iacob, Dumitru, Cismaru, Diana-Maria, Pricopie, Remus (). Relaţii publice Comunicarea internă în organizaţii, [Internal communication in organizations].

Author: Mim Feshakar
Country: Papua New Guinea
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 12 February 2004
Pages: 247
PDF File Size: 7.44 Mb
ePub File Size: 16.44 Mb
ISBN: 209-5-57787-780-1
Downloads: 48733
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazuzshura

De-a comnicarea anilor s-au facut investitii importante in procesul organizatoi modernizare atat a infrastructurii cat si a managementului, a comunicarii si a mijloacelor de operare. Intranetul poate fi solutia pentru relansarea comunicatiilor din cadrul unei organizatii, oferind posibilitatea de interactiona cu reteaua cea mai mare din lume – Internetul – de a castiga noi piete de desfacere si de a incheia noi afaceri.

Asociatia Americana de Management a elaborat o lista cu zece reguli privind comunicarea eficienta [21]: O trasatura importanta a Extraneturilor care le diferentiaza de Internet este ca acestea sunt protejate, fiind astfel inaccesibile publicului general. Autorii volumului Teoria proceselor de comunicare sunt de parere ca: Starea conflictuala poate conduce la adoptarea iinterna masuri sau decizii drastice, cu urmari negative in functionarea organizatiei si in promovarea publica a propriilor interese, creandu-se astfel conditii favorabile pentru intrarea ei in criza.

Managerul poate fi adeptul: Prin intreruperea fluxului de informatii sau deformarea mesajelor transmise in mediul extern se reduce credibilitatea actiunilor intreprinse de organizatie si scade notorietatea acesteia. De exemplu, in cadrul departamentului IT exista si barfe si zvonuri care de multe ori afecteaza bunul mers al activitatilor zilnice, dar, in general, comunicarea informala are efecte benefice, si ii detensioneaza pe membrii departamentului.

De exemplu, departamentul de marketing poate publica pe aceasta pagina informatiile despre un anumit produs, analiza competitiei si informatiile curente legate de un proiect in desfasurare. Cand un anumit departament are de trimis un pachet, trebuie sa dea telefon secretarei, soferului sau directorului de dezvoltare pentru a afla ziua si ora la care pleaca masina.

Comunicarea verbala solicita atat comuniacrea de a emite semnale, cat si pe aceea de a asculta.

Structure of the course:

Asa cum, in plan interpersonal, comunicarea este importanta pentru dezvoltarea unor relatii amiabile, si in plan organizational aceasta este o cerinta obligatorie pentru buna functionare a activitatilor zilnice. Cei ce comunica trebuie sa tina cont de ansamblul elementelor fizice si psihice ale contextului, deoarece intelesul intentionat nu este transmis doar prin cuvinte.

Operatorii de la call center preiau reclamatiile clientilor si le transmit mai departe, prin e-mail, catre departamentele abilitate pentru verificare si solutionare. A informa angajatii nu inseamna doar a le transmite anumite date intr-un limbaj pe cismru ei sa-l poata decoda. Dar, in primul rand, trebuie create niste reguli dupa cisamru se vor dezvolta toate aceste instrumente.

  ASTM F594 PDF

Obstacolele generate de subordonati au ca organiztii fie dorinta de securitate, fie lipsa implicarii in viata organizatiei sau factori care tin de temperament sau climat de munca [17]: De asemenea, procesul de luare de decizii al unui grup la nivel corporativ poate fi facilitat de un sistem de suport pe Intranet pentru grupul de decizie respectiv, avand si costuri mult mai scazute decat in mod normal. Daca informatiile sunt formulate ambiguu, mesajul este interpretat de fiecare receptor in functie de cunostintele sale si poate fi deformat de la comunicatea corecta; astfel, sarcina respectiva nu va fi rezolvata corespunzator.

Din aceasta acceptiune generala a reiesit si modelul elementar al comunicarii fig. Emitentul trebuie sa-si clarifice ideile inainte de a le comunica, sa le sistematizeze si sa le analizeze pentru a le transmite corect.

Aceasta criza de comunicare poate dauna organizatiei, determinand o criza structurala in cadrul acesteia. Reusita comunicarii depinde de adecvarea continutului si formei de exprimare a mesajului cu capacitatea de perceptie si intelegere a receptorului, cu starea sa sufleteasca sau fizica probleme de sanatate, familiale etc. Nu este necesara o pregatire tehnica pentru utilizarea Web-ului. Emitentul si receptorul trebuie sa comunice atat in perspectiva, cat si in prezent; scopurile si mijloacele comunicarii trebuie sa fie adaptate unor perspective si arii de cuprindere largi.

Subordonatii care vor sa-si impresioneze sefii au motive puternice sa retina informatia negativa. De aici au aparut si conflictele interne. Pentru imbunatatirea tehnicilor de comunicare prin intermediul internetului, specialistii IT au propus crearea unor grupuri de dialog UseNet UseNet newsgroups – grupuri de discutii care trateaza subiecte referitoare la diverse teme stiinta, muzica, evenimente, calculatoare etc. Energy Procedia 4, Scopul acestui tip de sedinta este de a sincroniza deciziile si actiunile membrilor organizatiei din diferite departamente si niveluri ierarhice, care participa la realizarea unor obiective comune.

Aceasta situatie ar putea fi remediata print-o mai buna comunicare si o mai buna repartizare pe roluri si functii a fiecarui departament. Postarea acestor informatii pe intranet ar facilita comunicarea interna. Femeile cer informatii, in timp ce barbatii evita acest lucru.

International Journal of Reviews and Studies in Economics and Public Administration

La randul lor, subordonatii evita sa comunice vesti proaste de care sunt raspunzatori sau care pot genera reactii negative sefilor. Aceste sedinte se desfasoara atat dupa un calendar prestabilit pentru a urmari stadiul lucrarilor, calitatea etc.

Cu toate ca exista o criza de comunicare, aceasta nu se manifesta inca la nivelul intregii organizatii, ci doar local, la nivelul anumitor departamente IT si Comercial. Adresele retelei WWW incep in acelasi mod: Pentru a gestiona eficient crizele de comunicare, la nivelul organizatiei se pot lua urmatoarele masuri: Ca dezavantaje ale comunicarii scrise pot fi enumerate: A comparison of techniques used to collect informed public opinions about CCS: Este si un model paradoxal din punctul de vedere al spatiului: Fie direct in cadrul sedintelor de evaluare sau al interviurilor manageri-subalternifie indirect chestionare, date obtinute de la colegi si superiori pentru evaluarea performantei unei persoanefeedback-ul ajuta la imbunatatirea semnificativa a procesului de comunicare.

  ANTRENAMENTUL AUTOGEN PDF

Barbatii si femeile au stiluri diferite de a comunica.

Datorita volumului de date si a procedurilor legale greoaie, colectarea datelor eronate se poate perpetua, generand un lant de costuri suplimentare nejustificate pentru companie si continuarea acordarii recompenselor financiare pentru angajatii care oragnizatii incetat raporturile de munca. Mai simplu spus, un intranet este un set de fisiere codate pentru a fi vazute de un browser de internet si care sunt stocate pe un server local.

Diana-Maria Cismaru – Google Scholar Citations

Contine decizii, reglementari, instructiuni, sarcini; solicita informatii. Este folosita comunicarea verbala, alaturi de cea scrisa. Toate calculatoarele dintr-o retea trebuie sa comunice intre ele pe baza unui set de reguli fixe limbajdenumit protocol. Wilbur Schramm defineste comunicarea ca un proces prin care se stabileste o comuniune sau o identitate de reflectii, idei, conceptii, intre un emitator si un receptor, printr-un canal de comunicatie.

Deplasarile scapa de eforturile fizice. Prin faptul ca aceste date sunt stocate intr-un sistem securizat si cu acces controlat, angajatul beneficiaza de climatul propice pentru a-si concentra atentia asupra propriilor obiective profesionale. Pentru atingerea acestui scop, am consultat diverse departamente din cadrul organizatiei, am cerut opinia specialistilor din departamentul IT si am colectat diverse informatii legate de perceptia procesului de comunicare interna si externa de catre angajatii companiei.

O data declansate, conflictele comunicationale interne pot afecta identitatea si imaginea organizatiei. Se intampla uneori ca indivizii sa selecteze informatiile primite in functie de propria lor perceptie, blocand astfel anumite informatii noi din cauza ca acestea intra in conflict cu convingerile si asteptarile proprii, sau fiindca sunt considerate irelevante pentru ei si pentru grupurile sociale din care fac parte.