INVERTER GYS P ZAVARIVANJE INVERTER GYS P WELDING WELDING ARC GYS.

Author: Kigazilkree Tek
Country: Fiji
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 1 November 2009
Pages: 159
PDF File Size: 20.59 Mb
ePub File Size: 8.19 Mb
ISBN: 256-8-76378-833-7
Downloads: 54629
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazrashakar

U upotrebi je od Uvek se ispod sastava limova mora postaviti podloga od gvozdenog lima ili azbesta.

Ovaj postupak se primenjuje za izradu sudova do lima, kotlova, konstrukcija, elketrolucno i za navarivanje. Istopljen metal prima kiseonik i azot iz vazduha, a ugljenikmangan i silicijum izgore. Zbog toga su oni skuplji od ostalih. Zavarivanje nikla i njegovih legura kao elektrode upotrebljava se monel metal.

Elektrolučno zavarivanje – Wikipedia

Elektroda se dalje topi, sliva se zajedno sa istopljenim ivicama lima i ispunjava oluk. Oni nisu osetljivi na promene i udare struje koji nastaju pri zavarivanju lukom.

Kod njega je plus pol vezan za predmet koji se zavaruje a elektroda za minus pol. Bakar i njegove legure su se ranije zavarivale Autogenim postupkom.

  HACH HQ11D PDF

Ručno elektrolučno zavarivanje

Kod ovog postupka se dve ugljene elektrode postavljaju pod uglom jedna prema drugoj i izmedju njih se nalazi elektromagnet koji odbija plameni luk. Plus pol se vezuje za predmet, a minus pol za elektrodu. Olovo se zavaruje samo sa ugljenim elektrodama.

Ovaj postupak se malo primenjuje. Ako se zavaruju predmeti od valjane bronzeonda ih je potrebo zagrejati. Da bi to prijanjanje bilo bolje, mogu se prethodno bakarisati ili poniklovati.

Ovaj postupak je u upotrebi od Na vrhove elektroda i preko luka duva struja vodonika, kja izlazi iz prstenastih siskova. Za zavarivanje se primenjuju iste legure kao kod zavarivanja gasom. Ovde se razlikuju toplo i hladno zavarivanje.

Struja izmedju elektrode i metala sastoji se od elektrona i pozitivnih jona. Po spoljnjem izgledu elektrode mogu biti: Ovakvo zavarivanje se primenjuje uglavnom pri popravkama livenih predmeta.

Elektrolučno zavarivanje

Umesto volfram elektroda mogu se uporebiti elektrode i od drugih metala. Pri zapaljivanju luka napon iznosi V, a pri zavarivanju V. Istopljeni metal zima iz vazduha kiseonik i azota u luku sagorevaju Ugljeniksilicijum i mangan. Sve je to dato u uputstvu ili u katalozima fabrika. Oni imaju bolje osobine za zavarivanje tankih limova i sa njima se bolje zavaruje sa elektrodama sa dubokom penetracijom.

  BOTTESINI ELEGIE PDF

Pored ovih postoje i obmotane elektrode koje su osim toga obmotane azbestom ili trakom od hartije. Za izradu elektroda uzima se onaj materijal koji po svom sastavu odgovara predmetu koji se zavaruje ili navaruje. Benardosov postupak je najstariji postupak zavarivanja Pri sudaru elektrona sa predmetom koji se zavaruje, predmet se zagreva na temperaturu koja iznosi do stepeni celzijusa.