Kandungan: Dialog cerita Nabi Muhammad (s.a.w) dengan iblis. Title, Hikayat iblis & malaikat: story of iblis vs story of malaikat. Author, Adiba A. Soebachman. Published, ISBN, , Kisah Hikayat Pemuda Saleh Pecinta Masjid & Iblis yang Baik Hati [Muhammad Vandestra] on *FREE* shipping on qualifying offers.

Author: Balkree Dujinn
Country: Barbados
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 25 June 2018
Pages: 357
PDF File Size: 18.24 Mb
ePub File Size: 6.21 Mb
ISBN: 404-7-33916-938-6
Downloads: 4677
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gabar

Yikayat itu dengan kejatuhan kerajaan Melaka, banyak kehilangan naskhah-naskhah kesusasteraan lama Melayu apabila Kerajaan Melayu Melaka kalah kepada Ferringhi orang asing dari Barat. Banyak hasil kesusasteraan Melayu yang telah musnah ditelan zaman dan peperangan. Antara punca kemusnahan tulisan kesusasteraan Melayu adalah seperti lenyapnya Kerajaan Seri Wijaya serta kedatangan agama Islam ke alam Melayuyang membawa kepada lenyapnya segala naskhah-naskhah kesusasteraan Melayu yang berasal dari zaman Hindu dahulu.

Malangnya semuanya nikayat telah musnah, termasuklah segala naskhah buku-buku, surat-surat, tulisan di daun-daun lontar dan sebagainya yang telah disimpan ke dalam peti-peti oleh munshi Abdullah di Singapura itu serta beberapa banyak lagi khazanah-khazanah yang telah terkumpul dan dibawa daripada Bencoolen. Dalam kebakaran itu turut musnah segala muatannya iaitu berbagai khazanah termasuklah perpustakaan lama Melayu yang telah dikumpulkan oleh tuan Raffles.

  LIVRO DE GEOMETRIA ANALITICA STEINBRUCH EM PDF

Diambil daripada ” https: Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Kapal laksamana Alfonso de Albuquerque dari Portugis yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh Tamiang dan Pasai pada Disember membawa banyak harta rampasan perang Melaka. Inlis Melayu boleh dibahagi kepada beberapa pecahan seperti berikut: Dalam projek lain Wikimedia Commons. Selain itu kerana istana raja ialah menjadi tempat perhimpunan buku-buku, kebanyakannya musnah binasa dijilat api seperti dalam peristiwa kebakaran istana Sultan Mansor Shah seperti tersebut kisahnya di dalam buku Sejarah Melayu yang mengatakan bahawa dalam peristiwa itulah bangunan kerajaan Ibliw Nila Utama telah dibakar.

Ada pun perpustakaan lama melayu, iaitu kitab-kitab, hikayat-hikayat dan syair-syair yang musnah itu menurut Hikayat Abdullah penuh berisi di dalam tiga buah peti kulit panjang-panjang sedepa, diantaranya ada kira-kira tiga ratus buah buku-buku yang telah dijilid, tiada termasuk naskah-naskah yang belum berjilid, yang bercerai-berai, bergulung dan yang berhelai-helai. Ruang nama Rencana Perbincangan. Selain dari itu ada lagi duah buah peti penuh berisi dengan surat-surat dan kitab-kitab Jawa, Bali dan Bugis dan tulisan-tulisan di atas daun lontar.

  JOHN VANHARA PODNIKANI V USA PDF

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Selain itu berlaku juga kebakaran pada sebuah kapal yang hikyaat the Fame yang dalam pelayaran ke British. Menurut keterangan Abdullah Abdul Kadir Munshi dalam hikayatnya, nyatalah amat banyak perpustakaan lama Melayu yang telah musnah dalam kebakaran kapal the Fame itu.